Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

I fagbladet skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskers arbejdsliv, fag og fællesskab.

_LR33328.jpg
_LR33105.jpg

Foto:

Kasper Løftgaard

Tema: Fejlen, der bliver ved at ske

Medicinfejl med risikosituationslægemidlet methotrexat har i årtier været årsag til forgiftninger og dødsfald. Trods en lang række indsatser og kampagner, bliver fejlene ved med at ske. Det har store konsekvenser for både patienter, borgere og det sundhedspersonale, der begår dem.

Methotrexat: Alene med ansvaret

methotrexat beskåret 2.jpg

Lokale løsninger og røde klistermærker

Når der sker fejl med methotrexat i kommunerne, beder Styrelsen for Patientsikkerhed dem udvikle lokale løsninger.

_LR33305.jpg

"Indsatserne virker jo ikke"

Helle blev dømt for uagtsomt manddrab pga. en fejldosering af methotrexat. Siden har Styrelsen for Patientsikkerhed iværksat kampagner og tiltag, men fejlene bliver ved med at ske.

_LR38342.jpg

Dødsfald går under radaren

Symptomerne på forgiftning med methotrexat kan forveksles med anden sygdom, så der er sandsynligvis et stort mørketal, som aldrig er afdækket, mener flere læger.

324 Forside
DSR's fagblad Sygeplejersken
I Sygeplejersken skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskernes arbejdsliv, fag og fællesskab. Som medlem får du leveret bladet til din postkasse.
920717F040.jpg

Foto:

Dansk Sygeplejehistorisk Mueseum

Farefuld hjælpeindsats i det iskolde nord

Sygeplejersken er dykket ned i de historiske arkiver for at fortælle historien om de sygeplejersker, som stod i kø for at komme med på den danske Finlandsambulance. Den bidrog med behandling, pleje og pasning af de sårede finske soldater under Vinterkrigen 1939-40.

FAG OG FORSKNING

Forskeren fortæller

Ph.d.-studerende Camilla Littau Nielsen arbejder på at udvikle interventioner, der ved hjælp af compassion kan styrke mestringsevnen blandt forældre til børn og unge med kræft. En vigtig erkendelse er, at interventionerne skal være individualiserede og fleksible.

Compassion kan hjælpe forældre til børn med kræft
Forskning får liv

To ph.d.-projekter har ført til et fast tilbud om ambassadørstøtte på Afdeling for Blodsygdomme på Rigshospitalet. Her får nydiagnosticerede patienter med akut leukæmi og deres pårørende mulighed for at tale med en, der har været igennem det samme.

En fakkel i mørket
CNO 2.jpg

Sundhedsvæsentligt: En CNO kan få sygeplejen frem i lyset

Sundhedsøkonom og hospitalsdirektører efterlyser, at Danmark følger WHO’s anbefaling og ansætter en rådgivende sygeplejerske i f.eks. Sundhedsstyrelsen.

080324_Berlingske_57685.jpg

Foto:

Nikolai Linares

Tillidsrepræsentanten: Bortvisning annulleret

 

Maria Mbalyowere får en dag et brev om, at hospitalet vil bortvise hende. Men med hjælp fra hendes fællestillids-repræsentant bliver bortvisningen sløjfet.

DILEMMA

1
Skal Majbrit lave en underretning på barnet?

En pige fortæller, at der er alkohol og skænderier derhjemme. Som sundhedsplejerske hælder Majbrit til at lave en underretning. Men skolelederen, der er ven med barnets kendte far, bagatelliserer det. Hvad gør hun?

Læs artikel
2
Hun lægger fotos op på Instagram fra operationsstuen. Er det ok?

Lene synes ikke, at en nyuddannet kollegas fokus skal være på Instagram. Den yngre kollegas fokus burde være 100 pct. på patienten og på at lære mere om anæstesien. Men kan hun tillade sig at anfægte sygeplejerskens adfærd?

Læs artikel

Om Sygeplejersken

DSR's fagblad Sygeplejersken

Fagbladet Sygeplejersken giver læserne nyheder, baggrund og perspektiv. Læs om ophavsret, annoncer og hvad du gør, hvis du skifter adresse.

Om Sygeplejersken
Kontakt

Find kontaktoplysninger på fagbladets redaktion. Hvis du ikke modtager Sygeplejersken eller oplever problemer med leveringen, kan du give os besked her.

Kontakt redaktionen
Bladarkiv

Læs alle Sygeplejerskens tidligere udgivelser digitalt helt tilbage til 1997.

Tidligere udgivelser